Песков: ударите на САЩ в Сирия де факто са в интерес на ИД

Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви днес, че ударите на САЩ по въздушната база в Сирия де факто са нанесени в интерес на терористите от „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“, предаде RT.

„Все още не знаем какви цели е преследвал Вашингтон с решението да нанесе тези удари. Но еднозначен е фактът, че ударите де факто са нанесени в интерес на ИД, „Джебхат ан-Нусра“ и други терористични организации“. В тази връзка също може да се изрази съжаление“, каза Песков.

Той подчерта, че основната цел на Русия продължава да бъде да помага на сирийските ВС.

В нощта срещу петък САЩ удариха въздушната база „Шайрат“ на сирийската армия в провинция Хомс с 59 крилати ракети „Томахок“ (Tomahawk). Това се случи два дни, след като Вашингтон обвини армията на Башар Асад, че е използвала химическо оръжие в Идлиб, и часове след като Тръмп предупреди, че е готов да се намеси военно в арабската страна. Заповедта за въздушните удари срещу „Шайрат“ е издадена лично от Тръмп, който смята, че именно оттам е започнала химическата атака в Идлиб, убила най-малко 72 души. Сирийската опозиция и Западът обвиняват за нея режима на Башар Асад, а Русия и официален Дамаск – опозицията.

Руският президент Владимир Путин коментира, че ударът ще навреди на отношенията между Вашингтон и Русия и е сериозна спънка за създаването на коалиция за борба с тероризма с участието на двете страни.

Руското външно министерство съобщи, че Москва спира действието на Меморандума за прекратяване на инциденти и обезпечаване на сигурността на полетите на авиацията в хода на операцията в Сирия, сключен със САЩ и призовава Съвета за сигурност на ООН да проведе извънредно заседание, на което да се обсъди възникналата ситуация.

Външният министър Сергей Лавров каза, че руската страна има намерение да поиска да се разкрие истината за решението на САЩ да нанесат въздушни удари по базата в Сирия, които убиха хора.

От военното министерство в Москва обявиха, че системата за ПВО в Сирия в най-скоро време ще бъде укрепена, за да прикрие най-чувствителните обекта и инфраструктура.