Песков: Сътрудничеството с Турция е под съмнение, но това не се отнася до коалицията срещу ИД

Сътрудничеството с Турция в борбата с тероризма на този етап е поставено под съмнение, но това не се отнася до другите страни за възможна коалиция срещу терористичните групировки в Сирия. Това заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки последствията от нападението на турските ВВС срещу руския Су-24 за перспективите за създаване на единна коалиция, предаде ТАСС.

Представителят на Кремъл припомни, че руският лидер неведнъж е говорил за това, че борбата срещу тероризма в Сирия не може да бъде напълно ефективна без създаването на широка коалиция. „Що се отнася до Турция, то, разбира се, тук може да се подложи на съмнение сътрудничеството, поне на този етап. Но безусловно, това не се отнася до другите членове на коалицията“, каза Песков.

Що се отнася до влиянието на инцидента със Су-24 върху формирането на коалиция със Запада, прессекретарят на руския президент подчерта, че „това по-скоро трябва да попитате нашите възможни партньори в коалицията. „Важна е тяхната оценка на случилото се“, подчерта Песков.

На въпрос, как изглежда в момента диалогът с Турция, представителят на Кремъл подчерта, че „сега не изглежда никак, в момента няма такъв“.

„Мога само да кажа, че засега не е имало контакти на високо равнище“, каза той, отговаряйки на въпрос, дали турската страна се е свързвала с Кремъл.

Антитерористичната операция ще бъде продължена

Русия ще продължи антитерористичната операция на територията на Сирия, включително и в близост до турската граница.

„Несъмнено“, увери прессекретарят на руския държавен глава, като подчерта, че операцията се провежда „в строгото съответствие с международното право, и в дадения случай, в строгото съответствие с официалното обръщение (към Русия) на легитимното ръководство на Сирийската арабска република“. „Няма такова понятие – „по-далече от турската граница“, има понятие – „въздушното пространство на Сирия“, отбеляза Песков. „Много би ми се искало например, терористите да стоят по-далече от турската граница, но за съжаление, те имат тенденция да се намират на територията на Сирия плътно до турската граница“, призна Песков.