Песков: Среща между Путин и Ердоган на конференцията в Париж не се планира

Руският държавен глава Владимир Путин няма да се среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Париж в рамките на конференцията на ООН за климата, такива контакти поне не са планирани в графика на руския лидер. Това заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Среща с Ердоган (в Париж) не се планира, не става дума за такава. Тя няма да се състои“, заяви представителят на Кремъл.

Отговаряйки на въпрос на журналисти, възможна ли е среща или телефонен разговор между лидерите на РФ и Турция в близките дни, Песков подчерта, че „засега в графика на Путин не са предвидени такива контакти“. „Не бих искал да давам други коментари“, добави говорителят на руския държавен глава.

Турският президент два пъти се е опитал да се свърже с Путин по телефона, а след това е изпратил официално искане за среща с руския лидер на 30 ноември на конференцията в Париж.

На въпрос какъв е бил отговорът на Кремъл на тези искания, помощникът на руския президент Юрий Ушаков заяви: „Нашата реакция се свежда до това, че за обръщенията на турската страна по повод телефонния разговор и възможната среща на срещата на върха за климата в Париж е докладвано на ръководството на страната“.

„Ние виждаме, че турската страна не е готова на елементарни извинения във връзка с инцидента със самолета“, каза още Ушаков.

В Кремъл също така засега не коментират предаването от Турция на Русия на тялото на пилота на Су-24М, свален в небето над Сирия. „Засега не бих искал да коментирам тази тема“, отбеляза Песков, отговаряйки на въпрос, възприемат ли в Кремъл предаването на останките на пилота като опит на Турция да подобри отношенията си с РФ.

По-рано се съобщаваше, че тялото на загиналия в Сирия руски пилот Олег Пешков в понеделник е изпратено от Турция в Русия. На излъчените по турската телевизия кадри се вижда, че турските военни качват на самолет ковчега с тялото на пилота. Била е проведена официална военна церемония.