Песков: Санкциите на САЩ са в дисонанс с преговорите между Путин и Обама

Разширяването на антируските санкции от страна на Вашингтон е в рязък дисонанс с темите за възможно взаимодействие, обсъждани от президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Барак Обама в понеделник, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков в сряда (7 септември), цитиран от „Взгляд“.

„Не мога да съобщя повече подробности. Мога само да повторя, че в санкционните дела основният принцип, от който изхождаме, е принципът на взаимност. Без съмнение новият списък ще бъде анализиран и той по никакъв начин не допринася за развитието на нашите отношения“, каза Песков, запитан дали Русия ще реагира на разширяването на санкционния списък срещу Русия от страна на САЩ.

„Мога само да изразя съжаление, че срещата на двамата президенти (на Русия и САЩ), която се проведе в рамките на форума на Г-20, беше помрачена в следващите дни от тези допълнителни стъпки по разширяване на санкциите“, добави Песков, цитиран от РИА „Новости“.

„Това е в рязък дисонанс с темите за възможно взаимодействие в чувствителни сфери, които бяха обсъждани на срещата на двамата президенти“, коментира той.

Във вторник министерството на търговията на САЩ разшири санкциите срещу Русия като добави 11 руски компании в „черния списък“. Миналата седмица Министерството на финансите на САЩ също добави нови 17 физически и 20 юридически лица в списъка със санкциите срещу Русия заради намесата ѝ в конфликта в Украйна.

От руското външно министерство коментираха, че новите санкции бележат „краха на политиката на Вашингтон спрямо Русия“.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви в понеделник, че за възстановяването на отношенията с Русия САЩ трябва да приемат решение, включително и за отмяна на санкциите, и да се стремят към намиране на компромис.

Източник: Руски дневник