Песков: Русия не може да не я безпокоят опитите на НАТО да промени баланса на силите

Русия не може да не я безпокоят действията на НАТО, насочени към промяната на стратегическия баланс на силите, при това във военната област Москва не предприема стъпки, които да предизвикат нечие безпокойство в сферата на сигурността, заяви в сряда прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

„Сдържащият ефект на ядреното оръжие едва ли някой може да оспорва. Президентът вчера достатъчно подробно обясни, че не Русия се приближава към нечии граници, а именно военната инфраструктура на НАТО се приближава към руските граници. И се предприемат действия, насочени към промяната на стратегическия баланс на силите. Разбира се, това не може да не предизвика безпокойството на Русия“, заяви Песков пред журналисти.

Той добави, че „всичко това принуждава Русия да предприема мерки за защита на своите интереси и сигурност, както и на своя паритет“. „От думите на президента следва, че в това няма никакви действия, които могат или трябва да предизвикат нечие безпокойство“, каза Песков.

По-рано Владимир Путин след среща с финландския си колега Саули Ниинистьо заяви, че НАТО се приближава към границите на Русия, но към момента няма причина за безпокойство.