Песков: Решението на Русия за изтегляне на войските от Сирия не означава, че Москва е недоволна от позицията на Асад

Решението на Русия за изтегляне на част от военния контингент от Сирия не означава недоволство от страна на Москва от позицията на сирийския президент Башар Асад. Това заяви във вторник говорителят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос може ли да се говори за това, че решението на Русия е предизвикано поради недоволство от страна на Кремъл от твърдата позиция та Асад на преговорите за мирното разрешаване на политическата криза в страната, предаде ТАСС.

„Не, не може“, каза Песков, като отхвърли и твърденията, че Русия чрез това решение се опитва да окаже натиск върху Асад в процеса на разрешаване на конфликта.

Отговаряйки на въпрос дали има разминавания във възгледите между Москва и Дамаск за хода на процеса за политическо разрешаване на кризата в Сирия, Песков заяви, че „еднакви възгледи не може да има“. „Но Русия последователно се застъпва за мирното уреждане на вътрешносирийския проблем“, добави той.

Песков отказа да коментира възможността за възобновяване на операцията в Сирия. Въпросът за вероятността от извършване на единични удари срещу позициите на терористите от силите на ВКС, които ще останат в Сирия, говорителят на руския президент преадресира към министерството на отбраната.

„Това вече са хипотетични разсъждения. Ние не се занимаваме с хипотетично прогнозиране“, каза Песков.

Той остави без коментар и въпроса дали Русия ще остави комплексите С-400 в базите, които Москва ще запази в Сирия. „Не мога да отговоря на въпроса ви, не разполагам с такава информация“, каза прессекретарят на руския президент.

Лично Путин е взел решението за изтегляне на военните от Сирия и това не е било предмет на преговори, заяви Песков.

„Това е решение на руския президент и главнокомандващ според резултатите на руския контингент в Сирия“, отбеляза представителят на Кремъл. Той поясни, че Путин е „взел под внимание резултатите от действията на ВКС на РФ в Сирия и е стигнал до извода, че основните задачи като цяло са изпълнени“.

„Това не е било предмет на преговори (с чуждестранни колеги), това е решение на президента на Русия“, подчерта Песков.

Той отбеляза, че на два руски военни обекта в Сирия персоналът ще остане. „Нека не забравяме, че два обекта – Хмеймим и Тартус – остават и съответно те не могат да съществуват без персонал“, каза представителят на Кремъл.

За Москва в момента главната задача в Сирия е максимално да се спомогне на процеса за мирно разрешаване на кризата, каза още Песков.

„Сега основната задача е да се спомогне за мирното разрешаване на конфликта и за преговорите, които започнаха в Женева“, заяви той.

„Изпълняването на задачите, поставени пред ВКС на Русия, позволи съществено да се разшири територията, която е освободена от терористи в Сирия, да се окаже подкрепа на патриотичните сили на САР за борба с тероризма и качествено да се промени ситуацията“, припомни Песков. „След изпълняването на тази мисия изтеглянето на контингента създава необходимите предпоставки за развитието на позитивен преговорен процес в рамките на разрешаването на сирийската криза“, счита говорителят на руския президент.