Песков: Путин се надява на скорошен компромис по иранския ядрен въпрос

Руският президент Владимир Путин се надява на скорошното постигане на компромис по иранския ядрен проблем, заяви пред журналисти прессекретарят на руския държавен глава Дмитрий Песков след преговорите на Путин с иранския му колега Хасан Рухани.

„Путин отбеляза позитивната динамика на развитие на преговорите по иранската ядрена програма и изрази надежда, че в близко бъдеще ще бъде намерено нужното решение“, каза Песков.

„От иранска страна бе подчертано, че всеобхватното разрешаване на ИЯП ще открие нови хоризонти за руско-иранското сътрудничество в контекста на взаимодействието в региона на двете страни, преди всичко в областта на борбата срещу тероризма“, съобщи Песков.

Руският президент счита за необходимо координирането на действията на РФ и Иран в борбата със забранената в Русия терористична групировка „Ислямска държава“ (ИД). Лидерите на страните обмениха мнения относно борбата с ИД. В частност, Путин отбеляза необходимостта от възможна координация на действията на двете държави за сдържане и противопоставяне на ИД“, каза още представителят на Кремъл.

Путин и Рухани също така са обсъдили разширяването на сътрудничеството между страните в областта на ядрената енергетика. Руският лидер е изразил удовлетворението си от равнището на взаимодействие в тази област. „Той говори за потенциала за разширяване на сътрудничеството в тази сфера“, каза Песков пред журналисти.

Освен това, Путин и Рухани са обсъдили и продължението на програмата за взаимни посещения на военни кораби.

По думите на Песков, лидерите на двете страни са засегнали и темата за военно-техническото сътрудничество. „И по-точно, взаимните посещения на военни кораби, които в момента се провеждат интензивно и това ще продължи и в бъдеще“, заяви Песков.

Той не отговори на въпроса, дали на срещата са били обсъждани доставките в Иран на комплексите С-300. Вместо отговор, Песков отново напомни, че е било обсъдено военно-техническото сътрудничество.