Песков: Путин проведе среща с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър

В сряда руският президент Владимир Путин прие бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в резиденцията си в Ново Огарьово, съобщи говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

92-годишният Кисинджър, бивш съветник на американския президент по националната сигурност и бивш ръководител на американската дипломация, бе инициатор на политиката на „разведряване“ в отношенията между САЩ и СССР. През 1973 г. Кисинджър е удостоен с Нобелова награда за мир.

По-рано Песков нарече срещата на президента с американския дипломат продължение на приятелските им контакти. „Тази беседа е продължение на стария приятелски диалог на президента Путин с Хенри Кисинджър, те постоянно общуват помежду си, използват всяка възможност да си поговорят“, заяви той, анонсирайки предстоящата среща.

„Путин много цени тази възможност за обсъждане на текущите въпроси от световната политика, за размяна на мнения за перспективите за развитие на ситуацията в бъдеще“, подчерта Песков.

Срещите между Путин и Кисинджър са над 10. Когато през октомври 2013 г. прие бившия държавен секретар на САЩ, руският президент заяви, че в Русия винаги с голямо внимание следят оценките на Кисинджър за политическото положение в света, като го нарече „световен политик“.