Песков: Путин и Порошенко имат много теми за обсъждане

В Кремъл не изключват възможността за отделна двустранна среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко, предаде ИТАР-ТАСС.

Напомняме, че днес на 26 август ще се състои срещата на върха между лидерите на Митническия съюз и Украйна, на която ще присъстват и представители на Европейската комисия – ръководителят на дипломацията в ЕС Катрин Ащън, а също така еврокомисарите по търговията и по енергетиката.

Отделна среща между Путин и Порошенко не е планирана официално, но, такава възможност съществува, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков. «На тази среща, ако тя все пак се състои, ние очакваме преди всичко да бъде проведен разговор по въпроса за разрешаване на украинската криза и по хуманитарните въпроси», поясни Песков.

Той отбеляза, че «едва ли може да се очаква на тази среща президентите да могат да обсъдят всички наболели теми». На въпроса, готова ли е руската страна да обсъди в този формат газовия въпрос, Песков отговори: «Безусловно въпросът за газа е един от най-важните за двустранните ни отношения».

По-рано, външният министър на Русия Сергей Лавров не изключи вероятността представителите на държавите от Митническия съюз да се срещнат с президента на Украйна. Предвижда се, на срещата да да се обсъдят търговски въпроси в светлината на подписаното от Киев асоциирано членство с ЕС.

Наблюдатели в руската столица смятат че, двустранните преговори ще бъдат символични и едва ли ще дадат желания резултат, тъй като позициите на Русия и Украйна са твърде отдалечени една от друга. И за двамата лидери обаче важно да покажат миролюбиви намерения пред Запада, от който Киев очаква финансова помощ, а Русия отслабване на санкциите.

Москва разчита, че САЩ и ЕС ще се слушат в гласа на разума по въпроса за санкциите против Русия и ще прекъснат порочния кръг от действия на принципа „око за око“, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за RussiaBeyondtheHeadlines, цитиран от РИА Новости. „Русия не иска да върви по пътя на ескалация на напрежението. Надяваме се, че САЩ, ЕС и другите страни ще послушат гласа на разума и прекъснат този безсмислен порочен кръг от действия на принципа „око за око“, заяви руският министър.

Ако Западът въведе нови санкции, Русия ще защити своите законни интереси, в това число и интересите на националната сигурност, каза още руският външен министър.