Песков: Продажбата на „Мистрал“-ите на Египет отчита интересите на РФ

Решението на Франция да продаде двата хеликоптероносача „Мистрал“ на Египет не противоречи на договореностите с Русия, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Ако си спомните това, което ви казахме, когато съобщихме, че проблемът с „Мистрал“-ите в двустранните отношения между Русия и Франция е изчерпан, то ще си спомните и уговорката, че при предаването на „Мистрал“-ите на трета страна Франция ще отчита интересите на Русия“, заяви представителят на Кремъл, отговаряйки на въпрос, ще бъде ли съгласувана тази сделка с РФ.

Песков обърна внимание върху това, че става дума не за съгласуване на продажбата, а за отчитане на руските интереси. „Ако предаването се осъществява, значи се отчитат руските интереси, ние казваме, че такова разбирателство е било постигнато“, подчерта Песков.

По-рано Елисейският дворец съобщи, че президентът на Франция Франсоа Оланд е провел преговори по телефона с египетския държавен глава Абдел Фатах ас Сиси. „Лидерите на двете страни се договориха за условията за придобиване от страна на Египет на двата хеликоптероносача „Мистрал“, се отбелязва в комюникето.