Песков: Политическата турбулентност в съседните на Русия страни предизвиква безпокойство

Политическата ситуация в съседните на Русия държави предизвиква безпокойство, но сигурността на границите на страната се осигурява на необходимото ниво. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, отговаряйки на въпрос дали Русия планира да увеличи контрола на границите си във връзка с изострянето на политическата обстановка в редица съседни страни като Турция, Армения и Казахстан, предаде ТАСС.

„Разбира се, проявата на турбулентност в близост до границите ни предизвиква безпокойство и ни принуждава внимателно да следим ситуацията и да я анализираме. Сигурността на страната, безусловно, се гарантира на необходимото равнище. Но, разбира се, предвид постъпващата информация се предприемат необходимите мерки“, каза Песков.

В същото време той отбеляза, че случващото се в тези три страни не бива да се оценява еднакво. „Тук трябва да се анализира всеки конкретен случай поотделно“, поясни той.

„В едната ситуация става дума за опит за силов държавен преврат, който доведе до многобройни човешки жертви, в другия случай са различни криминални прояви. Бихме искали да видим нашите съседи като стабилни, проспериращи и предсказуеми държави. И в този случай имаме всички основания да предполагаме, че съседите ни притежават необходимия потенциал да бъдат такива“, добави говорителят на руския президент.