Песков: Отношенията ни със САЩ са по-лоши от времето на Студената война

Дясната ръка на Владимир Путин и говорител на руския президент Дмитрий Песков направи ключово изказване по американския телевизионен канал ABC News. Той нарече обвиненията на САЩ за намеса на Русия в американския изборен процес „недоказуеми“, пише novini.bg

„Няма никакви доказателства за това. Тук става дума за „фалшиви новини“, посочи говорителят на Кремъл.

Песков посочи, че санкциите срещу Русия, наложени от администрацията на Барак Обама, са влошили отношенията между двете държави.

„Да си спомним решенията, взети от администрацията на предишния президент – екстрадицията на руски дипломати, окупацията на представителства на Руската Федерация в Ню Йорк и Вашингтон – такова нещо не сме виждали в международната дипломация от много време, от десетилетия. Да окупираш представителство на чужда държава, което има имунитет, да го обградиш с агенти на Тайните служби – това ли е приятелски акт? Това не е приятелско отношение нито пък е законно.“

На въпрос на водещия на ABC дали това не е знак за нова Студена война между двете държави, Песков заяви с категоричност

„Може би дори сега отношенията ни са по-зле.“

Все пак Песков допуска, че има шанс отношенията да се „стоплят“, ако бъдещата среща между Путин и Доналд Тръмп на четири очи премине добре.

„Ако разменят информация за своята визия, ако решат, че искат да подновят диалога помежду си, тогава има шанс нашите двустранни отношения да се подобрят“, каза в заключение Песков.