Песков: Опитите да се свали Асад са „заиграване с дявола“

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в събота (22 октомври), че евентуалното оттегляне на сирийския президент Башар Асад би довело до победа за терористите и нови вълни от бежанци, предаде газета.ру.

Според него „редица страни се опитват да се заиграват с дявола и да се избавят от Асад чрез терористите, а някои просто необмислено твърдят, че Асад трябва да си тръгне“.

„Ако Дамаск падне, и ако там се възцарят терористите, вече няма да има никакво политическо урегулиране. Тогава тези терористи няма да слушат нито някакви господари, нито някакви кукловоди. Тогава ще започне нови вълни от бежанци“, подчерта Песков, цитиран от ТАСС.

Преди това председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко каза, че свалянето на Башар Асад няма да подобри обстановката в Сирия, а единствено ще доведе до хаос.

През декември миналата година държавният секретар Джжон Кери призна, че САЩ са сгрешили, намесвайки се в Либия, като напомни и изказванията на президента. Обама призна за погрешни някои действия на САЩ в Либия, тъй като “Америка не спомогна докрай за установяването на легитимно правителство след военната намеса”, заяви Кери пред канал “Русия 1