Песков: Кремъл съжалява за отказа на САЩ от диалог за Сирия

В Кремъл съжаляват за отказа на САЩ от диалога с Русия по въпроса за разрешаване на конфликта в Сирия, съобщи говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков, предаде „Руски дневник“.

„Може само да се изрази съжаление. Всеки отказ от диалог, още повече в такава чувствителна ситуация, каквато имаме в Сирия, не съдейства, да го кажем така, на скорошното спасяване на тази страна и на целия регион от така наречената „Ислямска държава“, цитира думите на представителя на Кремъл ТАСС.

В сряда САЩ заявиха, че не могат да приемат делегацията, ръководена от премиера на Русия Дмитрий Медведев, който планира да обсъди координацията в борбата срещу „Ислямска държава“.

Външният министър Сергей Лавров нарече неконструктивна реакцията на западните партньори на предложението за присъединяване към работата на информационния център за борба с тероризма в Багдад.

В понеделник Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да разгледа предложенията за създаването на нови центрове за координация на борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ в Близкия Изток и Северна Африка.

На 7 октомври официалният представител на руското Министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че Съединените Щати отказват да предоставят на Русия разузнавателни данни за позициите на бойците от ИД, и използват всякакви предлози да не участват борбата с терористите.

Лавров съобщи, че Москва е предложила на Вашингтон и коалицията да координират чрез създавания в Багдад информационен център въздушните удари по позиции на „Ислямска държава“ (ИД) с действията на сухопътните войски.

На 26 септември военно-дипломатически източник съобщи, че Русия, Ирак, Иран и Сирия са създали съвместен информационен център за борба с ИД.