Песков коментира изказването на Обама за това, че Путин счита НАТО и ЕС за заплаха

НАТО се отнася към Русия като към заплаха, но РФ е настроена към изграждането на добри отношения с всички страни и обединения, заяви днес пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Що се отнася до това, кой за кого представлява опасност, тук, може би не бива да забравяме постоянно звучащите през последните няколко години и от Брюксел, и от щаб-квартирата, и от страна на членовете на ръководството на НАТО, изказвания за това, че те разглеждат като опасност именно Русия“, отбеляза Песков.

„Това изказване не се ограничава само на думи, но ние виждаме и предприеманите стъпки за увеличаване на военния потенциал и приближаването му към руските граници. Тук е достатъчно само да констатираме фактите, които са очевидни“, заяви говорителят на руския президент.

Песков припомни, че Путин неведнъж е подчертавал желанието на Русия да изгради взаимно изгодни, добри и конструктивни отношения с всички страни в света.

Изказването на Песков е коментар на интервюто на американския президент Барак Обама, който заяви, че Путин разглежда НАТО и ЕС „като заплаха за руските власти“. „Господин Путин обикновено е разглеждал НАТО, ЕС и трансатлантическото единство като заплаха за руските власти. Мисля, че той греши. Казах му, че силна и обединена Европа, работеща със силна и заинтересована в поддържането на контакти с останалите страни Русия – това е правилната рецепта“, счита Обама.