Песков за поканата на Черна гора да се присъедини към НАТО: Разширяването на алианса няма да остане без отговор

Разширяването на военната инфраструктура на алианса на Изток не може да не доведе до ответни действия от страна на Русия, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки поканата на Черна гора да стане член на НАТО, предаде РИА Новости.

В сряда НАТО покани Република Черна гора да се присъедини към алианса. Външните министри от организацията решиха, че могат да започнат преговорите за присъединяване на страната и тя да стане 29-и член на пакта.

„На най-различни равнища в Москва винаги се е отбелязвало, че продължаващото разширяване на НАТО, на военната инфраструктура на НАТО на Изток, разбира се, не може да не доведе до ответни действия от Изток, тоест, от руска страна от гледна точка на гарантирането на интересите на сигурността и поддържането на паритета на интересите“, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент.

Песков заяви, че още е твърде рано да се говори за конкретни ответни мерки.

Представителят на Кремъл призова: „Нека изхождаме от това, че президентът (на Русия) до този момент не е давал гласност на гледната си точка, нека изчакаме не оценките на експертите, а официалните изявления, ако последват такива, от страна на министерството на външните работи, военното ни ведомство или държавния глава“.

Песков не отговори, очаква ли се реакция от страна на Владимир Путин по този въпрос. „Не знам, засега нищо конкретно не се очаква“, каза той, като отбеляза, че „приоритетите ни сега са други“.