Песков: За ЕС настъпват турбулентни времена

В Кремъл считат, че с решението на Великобритания за излизане от ЕС настъпва турбулентно време за Евросъюза. Преки паралели с разпадането на СССР тук обаче са неуместни. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде ТАСС.

„Много хора си спомнят периода на разпадането на Съветския съюз, този период на неопределеност. Разбира се, преки паралели би било неразумно да се правят, но определеното турбулентно, неясно и неопределено време е налице и ние знаем, че в историята на различните държави има такива времена“, каза той.

Песков отбеляза, че в Кремъл не правят прогнози за това дали Великобритания действително ще напусне ЕС след съответния референдум, но „хладнокръвно отбелязват“ противоречивите изказвания по този въпрос. „Ние нищо не допускаме, това изобщо не е наша работа“, отговори той на въпрос, дали в Кремъл допускат, че няма да се стигне до реалното излизане на Великобритания от ЕС.

Песков припомни думите на руския президент Владимир Путин за това, че подобни решения и обсъждането им с Брюксел е прерогатив на самите британци. „Русия тук, безусловно, не възнамерява по никакъв начин да се намесва и да обозначава ангажираност. За това не става дума и не може да става“, подчерта представителят на Кремъл.

„Ние просто хладнокръвно отбелязваме изказванията и решенията, които се приемат тази дни в Шотландия, различните кампании за събиране на подписки и т.н. Отбелязваме изказванията, които звучат от британския парламент. Те са доста противоречиви. И именно основавайки се на това, ние казваме, че ситуацията засега е достатъчно неясна и непредсказуема“, каза Песков.

„Дали Великобритания ще остане в ЕС или не, това не изключва двустранното измерение на отношенията ни. Ние традиционно се обявяваме да възстановяването на отношенията ни, за възраждането им в областите, в които британците се отказаха от тях“, отбеляза още говорителят на руския президент.

„ЕС беше и си остава основен търговско-икономически партньор на Русия и затова РФ и в бъдеще ще се концентрира върху изграждането на добри и взаимно изгодни отношения с ЕС при запазването на всички разногласия, и със страните-членки на ЕС поотделно“, каза той.