Песков: Въпросът за снемането на санкциите не е част от дневния ред на Кремъл

Въпросът за снемането на санкциите срещу Русия не е част от дневния ред на Кремъл, незаконните мерки противоречат на интересите и на тези, които са ги въвели. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, предаде РИА новости.

По-рано френският министър на икономиката, промишлеността и цифровите технологии Еманюил Макрон заяви, че в случай на изпълняване на Минските споразумения санкциите на ЕС срещу Русия може да бъдат преразгледани.

„В Кремъл също нееднократно реагирахме на това. Като цяло санкциите – това, по-скоро не е наш въпрос, а съответно на тези, които прибягват до подобна санкционна риторика“, отвърна Песков на молба на журналист да коментира как в Кремъл реагират на заявленията на европейските чиновници.

„И, разбира се, ние считаме, че тези санкции са абсолютно незаконни и противоречат на интересите не само на Руската федерация, но и на самите страни, които са ги въвели“, добави прессекретарят на руския президент.

По думите му, при свързването на снемането на санкциите с изпълняването на Минските споразумения на първо място трябва да се обсъжда изпълняването на задълженията по тях от страна на Киев.