Песков: Бъдещето на проектите на „Газпром“ за доставки в ЕС зависи от ЕК

„Газпром“ продължава работата си с чуждестранни партньори по тръбопроводни проекти за доставки на газ за Европа, в това число е заинтересован от строителството на нов газопровод през Черно море. Обаче не може да ги налага – бъдещето на проектите зависи от конструктивната позиция на Еврокомисията. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

„Проект с такова наименование като „Южен поток“ не съществува. Този проект беше спрян след съответната позиция на Еврокомисията. Инициатор на прекратяването му не беше руската страна. Знаете, че „Газпром“ проявяваше интерес, нещо повече, занимаваше се с реализацията му. И, разбира се, доста неочаквано прозвучаха решението на Еврокомисията и позицията, която заемат българските власти“, каза Песков.

Така той отговори на въпроса, закрит ли е „Южен поток“ или към него може да има връщане, тъй като в последно време постъпват сигнали от България, че те проявяват интерес към възобновяването на преговорите.

В същото време, посочи прессекретарят на руския президент, „разбира се, дългосрочните договори за доставка на газ по тръбопроводи по своята надеждност нямат конкуренция“. „Затова руската страна, имам предвид „Газпром“, продължава работата в тази насока. Знаете, че неотдавна Алексей Милер (ръководителят на „Газпром“) беше в Италия и там бе подписан меморандум за проекта за използване за доставки Черно море, за да може после в Гърция и Италия да се доставя газ“, отбеляза той.

„Такива проекти се разработват, обсъждат се с възможните партньори, но отново всичко зависи от това доколко предсказуемо и конструктивно е поведението на ЕК. Естествено, никой не може да налага такива проекти. Ако бъде проявен интерес, то взаимните намерения от руска страна са налице. Това вече нееднократно на различни нива бе потвърдено“, каза още Песков.