Песков:Реакцията на Русия в отговор на санкциите на САЩ няма да закъснее

В Руската президентска администрация в момента  изучават  списъка на САЩ със  санкциите, обнародван  в четвъртък от Белия дом.Това заяви прессекретарят на президента Дмитрий Песков.

„Някои имена в този списък са озадачаващи, но независимо какви имена има в него , наличие на каквито и било  списъци е неприемливо за нас,“ каза той.

„Във всеки случай, реакция на Русия няма да закъснее,“ каза Песков.

На забележката, че в списъка е включен Сергей Иванов, Песков отговори, че Иванов го е приел  с чувство за  хумор. „В продължение на 20 години служба в КГБ на СССР, а след това  и в СВР  на Русия  на него не му беше позволено влизането в  редица страни, така че не му е за първи път.“

На свой ред, президентът на ОАО „Руски железници“ (РЖД) Владимир Якунин   се отнася към включването му  в „черен списък“ на САЩ като потвърждение на негов принос към интересите на Русия.

„За мен това е потвърждение, че съм инвестирал моя скромен принос към насърчаването на интересите на нашата страна и нашето общество. От друга страна, в главата ми не се побира, как разумни хора, представители на западно изграждане, дори под влиянието на политически страсти, могат да взимат такива решения „, пише ръководителят на руските железници в своя блог.

„Ако една страна, чиито хора винаги са били горди от своите демократични традиции, страдат от триумфален марш на „необандеровци“(чети „неофашисти“) в Украйна ,и гражданите са лишени от възможността да получат обективна или алтернативна информация, ако най-малката симпатия към руснаците  и Русия причина за безсрамно компрометиране в американските медии и директни заплахи за насилие, истинският враг на Америка не е в Русия „,каза Якунин.