Пентагонът предупреди за риск от случайна конфронтация между Русия и САЩ

„Опасните маневри“ на руските самолети в близост до корабите и самолетите на САЩ могат да доведат до „случайна конфронтация“, заяви заместник-министърът на отбраната на САЩ Боб Уърк, цитиран от РИА Новости.

„Знаем, че може да се случи малък инцидент, за който двете страни ще се обвинят една друга. Може случайно да се стигне до конфронтация, която никой не иска“, заяви Уърк.

Той е добави, че по-рано САЩ вече са виждали „небезопасни и непрофесионални маневри на руските самолети и кораби“.

През последните месеци имаше няколко случая на приближаване на военни самолети на двете страни, в това число и в Балтийско море. Пентагонът определи редица от тях като „небезопасни и непрофесионални“, припомня РИА Новости.

През април европейското командване на САЩ (EUCOM) заяви, че руски самолети са се приближили на разстояние по-малко от десет метра до американския ескадрен миноносец Donald Cook.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви тогава, че американският миноносец и можел да открие огън според правилата по „опасно“ и „провокативно“ приближилия се към него руски бомбардировач.

На свой ред в министерството на отбраната заявиха, че руските пилоти са се оттеглили от кораба на САЩ при спазването на всички мерки за сигурност.