Пентагонът: Западът е постигнал много успехи заедно с Русия

Американският министър на отбраната Аштън Картър призна, че САЩ и страните от НАТО от времето на студената война са успели да постигнат успехи в решаването на международни въпроси само съвместно с Русия, предаде РИА Новости.

„Ние постигнахме съществен прогрес от времето на приключване на Студената война заедно с Русия. Още веднъж повтарям: не въпреки, не против, не без Русия, а с нея”,  заявил Картър в Берлин на мероприятие, организирано от обществения съюз Atlantik-Bruecke (Атлантически мост). Изказването му е качено на сайта на Пентагона.

Аштън Картър отбелязал, че Западът е готов да взаимодейства с Русия, „когато тя поиска” и бъде готова да използва своето влияние в много сфери, където интересите й „съвпадат с интересите на световната общност”: преговорите с Иран за ядрената й програма, противодействие на тероризма, в частност на ИД.

Американският военен министър е заявил, че НАТО не иска нито „студена”, нито „гореща” война с Москва и „не се стреми да направи Русия свой враг”. Той обаче счита, че Русия се опитва „да възстанови сферата си на влияние от времето на СССР”, а НАТО възнамерява да защити всички свои членове и съюзници и ще се противопостави на подобни опити.

Картър е в Европа, за да присъства утре (сряда) на среща на министрите на отбраната на САЩ, на която те ще обсъдят секретен документ, вероятно анализ на реалните възможности на ядрения потенциал на Москва.