Пенсионната система на Украйна фалира

В Украйна, спрират да плащат пенсии,пенсионият фонд е в несъстоятелност. Украинският пенсионен фонд е в несъстоятелност,каза министърът на социалната политика Пол Розенко и публично обяви социалната безпомощност.

„Пенсионен фонд на Украйна не разполага с достатъчно средства за изплащане на пенсиите на сегашното ниво,като всички задължения към пенсионерите са около 80 милиарда гривни“ ,заяви министърът.

„За изплащането на пенсиите в съществуващия размер днес,в пенсионен фонд липсват от порядъка на 80 милиарда.
Честно казано пенсионния фонд е в несъстоятелност, и без правителствена помощ финансова институция няма да съществува“, заяви министърът.

Това е заплаха за 13,5 милиона пенсионери в Украйна.
Министърът все пак успя да се похвали, че благодарение на принципната политика на страната и групата преговарящи с ключовия кредитор- Международния валутен фонд, Украйна е в състояние да се отклони от изискванията на МВФ и да не се увеличи възрастта за пенсиониране.

„Преговорите с МВФ са били много трудни, и в първата версия на меморандума на МВФ настояваше за увеличаване на възрастта за пенсиониране до 65 години. Но благодарение на нашата обща позиция, тези ключовите изисквания бяха отклонени“,каза министър Розенко.

Всичко това се случва на фона на борба между клановете на олигарсите Коломойски и Порошенко.

Яценюк, специален любимец на мадам Нюланд,до вчера изглеждаше,че  поддържа Коломойски,но след телефонно обаждане от САЩ застана на страната на Порошенко.
Но кой ли и докога може  вярва в приятелството на САЩ?
Украинската опозиция реши да  създаде „правителство в сянка“, заявиха от  партията „Опозиционен блок“, представена във Върховната Рада, на официалния сайт на политическата сила.

Заместник-председателят на парламентарната група, Александър Вилкул нарече сегашното правителство „абсолютно неспособно“.

Според него, той ще стане вицепремиер,а министър-председател  на правителството в сянка ще бъде Борис Колесников.

Реакция на Киев, до момента няма.

За момента изглежда Порошенко се закрепи във властта с твърдата подкрепа на Вашингтон и Коломойски го разбра и спря със крайните мерки и приказки.Поаледният не успя дори да направи планирания за събота „протест“ в Днепропетровск и събра само около 1000 човека.
Областният управител на Одеса (човек на Коломойски),преди два дни заяви че градът е останал без защита.

Очакват се организиране на безредици в които да бъдат обвинени Путин и Русия, което веднага ще върне,загубеното доверие на Вашингтон към Коломойски,а за това че градът не е защитен, ще бъдат обвинени Порошенко и Аваков.
Снощи прогърмя трети за месеца взрив в Одеса.Според канала „112“, възникналата експлозия е в сградата на Старопортофранковска 14а.

На проекта „Обединена Украйна“, като държава във формата, в която е създадена през 1921 г. от болшевиките е сложена точка.

Не знам какви болни мозъци,могат да се надяват след толкова кръв,убити мирни хора и омраза, Донецк и Луганск да пристанат на фашистката хунта.

Сега от предишна Украйна може да се реализират поне два проекта,ако битките на олигархичните фронтове не доведат до по голямо деление:Федерална държава от ДНР и ЛНР с ново име, „Новорусия“ и остатъчна формация около Киев.
Фалита не касае пенсионерите от Крим,Севастопол,Донецк и Луганск.

В Крим и Севастопол си получават регулярно руски пенсии средно около 4-5 пъти по-високи от украинските.
Вече част от пенсиите и социалните помощи в Луганска народна република ще започнат да се плащат в долари заради прехода на ЛНР към мултивалутна система, съобщи финансовият министър на ЛНР Евгений Мануйлов, цитиран от РИА „Новости“.

„В момента в бюджета на републиката освен гривни има и рубли, а започнаха да постъпват и долари и затова част от пенсиите и помощите ще бъдат изплатени в американска валута“, подчертал Мануйлов.

Финансовият министър също така отбелязал, че делът на плащанията в долари засега няма да превишава 6%.
По-рано и ръководителят на републиката Игор Плотницки  заяви, че заплатите и пенсиите в ЛНР може би ще бъдат изплащани в рубли, гривни, евро и долари.

Източник: http://yphalachev.blogspot.com/