Пенсионери, бивши военни, искат да поемат охраната на паметника Шипка

Кражбата от Паметника на свободата на Шипка през август миналата година не бе първата. Това е кражба на историята ни, заяви тогава директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа” Данчо Данчев. Откраднати бяха часовник, кокарда от опълченски калпак и 19 ордени и медали, принадлежали на опълченци, воювали на Шипка. Преди няколко години крадци откраднаха и медни ламарини от светинята.

След поредното посегателство първоначално полицията поиска заплащане за услугата, тъй като паметникът не бил от стратегическо значение. Това бе нов удар по и без това ниското доверие към тази институция у нас.

Петър Патаров е старшина от резерва. Той открито е притеснен и не може спокойно да спи, ако паметникът на Шипка остане без охрана. Със свои колеги – военни пенсионери, обсъдил проблема и решили, че щом държавата няма пари за опазване на тази национална светиня, то би могло легия „Раковски“ да извърши тази защита.

– Сигурен съм, че тази идея – казва бай Петко, ще подкрепят много верни членове, които някога са служили отговорно и всеотдайно на родината, офицери и сержанти, които са сега в резерва… По един наряд да даваме на година и проблемът ще бъде решен.

Петър Патаров е от димитровградското село Крепост, но е член на структурата в Карлово и е служил в армията над 20 години на военното летище в с. Узунджово, където се пенсионирал през 1983-та. Той сподели, че и брат му Делчо в Карлово също е член на легия „Раковски“.

– Искам добре да ме разберат – не искаме никакви пари, но нека условия да създаде държавата или община Казанлък. Щом е проблем издръжката на охраната, да обявим акция за доброволни дарения сред пенсионерите –военни. Над 20 000 членове сме. По 1 лев да събираме, напълно достатъчно за първо време.

Идеята за голям паметник, увековечаващ подвига на българските опълченци и руските воини, участвали в решителния епизод от Руско-турската война, се заражда още през 1879 г., но осъществяването й се забавя. Благодарение на усилията на Министерството на войната, на Комитета за въздигане на Паметник на свободата и с доброволната лепта на хиляди граждани, институции и организации половин век по-късно величественият монумент е факт. Паметникът на свободата на Шипка е открит и осветен на 29 август 1934 г., той е издигнат по проект на арх. Атанас Донков, арх. Данчов и скулптора Александър Андреев.

Източник: bgnow.eu