Певицата Руслана разкритикува Киев за войната в Донбас

Известната украинска певица Руслана, която спечели Евровизия през 2004 г. и бе едно от лицата при протестите на Евромайдана през зимата, заяви, че е направила грешка, като е подкрепяла действията на правителството в Източка Украйна, съобщиха украински медии, цитирани от „Сега“.

На специална пресконференция в Киев тя разказа за посещението си в Донецка област, срещата с Александър Захарченко и за истинската гражданска война. „Аз пристигнах в Донецк и не очаквах да видя, това, което открих там. Направо откачих. Снарядите летят в свои хора“, каза певицата и допълни: „Това трябва веднага да се прекрати, да се спре войната и кръвопролитието. И ако политиците мислят по друг начин, то значи става дума за някаква друга химия, някаква нечистоплътност, някаква игра“.

Руслана смята, че представителите на медиите в Украйна трябва да посетят фронта, за да се научат да отличават истината от лъжата. Мнението й разгневи украинските журналисти.

Певицата отбеляза, че когато пътувала в колата с лидера от ДНР Захарченко, то попаднала под обстрел. „Кой срещу кого стреляше остана неясно. Но на мен ми стана съвършено ясно, че се стреляше срещу своите“, разказа Руслана.

Тя изрази разочарованието си от президента Петро Порошенко.

Ако Порошенко не ме чу, то когато бях в Донбас, аз бях изслушана от Александър Захарченко, каза тя.

При завръщането си от Донецка област тя успяла да убеди лидерите на ДНР да й предадат 16 пленени украински войници, без никакви условия. „Ние ги взехме с нас и ги предадохме на техните близки в Днепропетровск“, допълни тя.