ПВО в Арктика ще получи комплексите за радиоелектронна борба „Красуха“

Руските войски за противовъздушна отбрана в Арктика ще получат най-новите комплекси за радиоелектронна борба „Красуха-4“, способни да прикрият територия от стотици квадратни километри, съобщи в четвъртък концерна „Радиоелектронни технологии“ (КРЕТ, който е част от „Ростех“), предаде РИА Новости.

„В условията на увеличаване на чуждите военни групировки и провеждането на учения в близост до руските граници, важен момент е усъвършенстването и развиването на възможностите на системите за ПВО и РЕБ, в това число и в Арктика“, заяви изпълнителният директор на КРЕТ Николай Колесов.

Комплексите „Красуха-4“ изцяло прикриват от радиолокационно откриване територии от няколко стотин квадратни километра, притежавайки способност да въздействат чрез радиосмущения върху радиоелектронните средства за разузнаване, системите за връзка и управление на потенциалния противник с цел затрудняване на тяхната работа и предаване на информацията.

„Комплексите нямат аналог в света и представляват ключов елемент от бъдещата система за радиоелектронна борба със средства за въздушно нападение. Комплексът от този тип е способен да осигури ефективното радиоелектронно заглушаване на практика на почти всички съвременни системи и средства за радиолокационно разузнаване, управление на сили и оръжие“, допълват още от КРЕТ.

Защитата на въздушно-космическото пространство на страната се осигурява от войските за ВКО, способни да откриват и унищожават всички съществуващи средства за въздушно-космическо нападение, включително и междуконтинентални балистични ракети с наземно и морско базиране и безпилотни летателни апарати.

Включването в състава им на комплексите за РЕБ тип „Красуха“ ще позволи съществено да се увеличи ефективността на комплексите за ВКО (ПВО), в това число ще позволи да бъде увеличена и способността за оцеляване в условията на използване от противника на високоточно оръжие.