ПА на ОССЕ ще направи всичко възможно, за да избегне санкциите срещу депутати

Парламентарната асамблея на ОССЕ прави всичко възможно, за да няма санкции за участието на делегациите в работата й, заяви председателят на асамблеята Илка Канерва пред журналисти след среща с представителя на руската делегация Сергей Наришкин в рамките на есенната сесия в Улан Батор, предаде РИА Новости.

Предишната сесия на ПА на ОССЕ се проведе във Финландия без участието на Русия. Тогава Хелзинки отказа да допусне в страната попадащите под санкциите руски депутати, сред които бе и Наришкин. В отговор на това руската делегация реши да не присъства на асамблеята. При това председателят на Държавната дума заяви, че Русия не се отказва от участието си в работата на организацията и ще продължи да отстоява гледната си точка в рамките на сесията на асамблеята в Улан Батор.

„Аз дадох ясно да  се разбере, че Парламентарната асамблея на ОССЕ прави всичко възможно, за да бъдат създадени такива условия, които биха позволили да се избавим от каквито и да било санкции или ограничения за участието на една или друга делегация в работата на парламентарната асамблея“, заяви Канерва.

След срещата представителят на руската делегация разказа пред журналисти за неформалния си разговор с Илка Канерва, който представя Финландия в ПА на ОССЕ. „В началото на срещата аз се пошегувах, че Монголия се е оказала много по-гостоприемна по отношение на мен и моите колеги, отколкото Хелсинки. Господин Канерва се усмихна и прие добре шегата ми“, каза Наришкин.

В отговор Канерва отвърна, че „Финландия и Русия исторически са били добри приятели“. „За нас е пределно ясно, че ние и занапред ще поддържаме добри отношения с Русия. Господин Наришкин много добре е запознат с културата на Финландия, с нашата история и ние си сътрудничим тясно“, добави президентът на ПА на ОССЕ.