Патрушев: Стратегията за национална сигурност на Украйна е насочена към дългосрочна конфронтация с Русия

Стратегията за национална сигурност на Украйна до 2020 г. е насочена към дългосрочна конфронтация с Русия, заяви пред журналисти секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев, цитиран от ТАСС.

Коментирайки документа, Патрушев подчерта: „Според оценка на нашите специалисти, стратегията за национална сигурност на Украйна е насочена към дългосрочна конфронтация с Русия, което не може да не ни безпокои“.

Секретарят на Съвета за сигурност на РФ отбеляза, че „в едно от положенията на тази стратегия Русия е обявена за агресор и главна външна заплаха за Украйна. В друго – провъзгласено е оттеглянето от политиката на многовекторност, а като единствен стратегически партньор са определени САЩ. В документа е поставена задачата за отказ от извънблоковия статут и преминаване на въоръжените сили и военната промишленост към стандартите на НАТО. Отбелязано е като цел възпитаването на украинската младеж в дух на ненавист към Русия“.

Освен това, според Патрушев, стратегията за национална сигурност на Украйна провокира по-нататъшното ескалиране на конфликта в югоизточната част на страната. „Очевидно е, че документът служи като основа за бъдещото провеждане на политика на милитаризация, без да се отчитат потребностите и стремежите на населението на страната, предоставя на САЩ и НАТО възможност да използват ресурсната база на Украйна и провокира по-нататъшното ескалиране на конфликта в югоизточната част на страната“, каза Патрушев.