Патрушев: Светът трябва да благодари на Русия, че не допусна масова гибел на хора в Крим

Световната общност трябва да благодари на Русия, че успя да не допусне в Крим масова гибел на хора. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев в интервю за „Московский комсомолец“, предаде ТАСС.

„Единствената реална алтернатива на влизането на Крим в състава на РФ бе масовото кръвопролитие на полуострова. Затова аз съм убеден, че световната общност трябва да ни каже благодаря за Крим. Благодаря за това, че в този регион, за разлика от Донбас, се размина без масова гибел на хора“, каза Патрушев.

По думите му, именно Вашингтон е инициирал присъединяването на Крим към Русия, подкрепяйки държавния преврат в Украйна. „Крим се присъедини към Русия, не защото Русия поиска това, а защото населението на полуострова проведе референдум и абсолютното болшинство на гласовете реши: ние искаме да живеем в състава на Русия, а не в състава на Украйна“, посочи секретарят на Съвета за сигурност на РФ.

Патрушев заяви, че Русия е заинтересована от това Украйна да се запази като единна държава, и изобщо не е заинтересована от нейния разпад.

Той припомни, че редица анализатори, включително и в държавните структури на Русия, са предупреждавали за голямата вероятност от изостряне на ситуацията в Украйна. „Те обаче не прогнозираха, че ще се стигне до държавен преврат с антируски подтекст. И ние до последния момент оказвахме на украинците мащабна материална и финансова помощ. В момента ръководството на Украйна – това са подставени лица на САЩ, изпълняващи чужда воля, насочена към по-нататъшното отдалечаване на страната от Русия“, каза Патрушев.

Според него, „подобен политически курс няма перспективи“. „Ако не се откажат от него навреме, то той ще доведе и до пълен крах на украинската икономика и до разпадане на Украйна. Алтернативата е изпълняването от страна на Киев на Минските споразумения в пълен обем“, заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия. „Въпросът е в това, имат ли такава готовност властите в Киев?“, попита той.

Според Патрушев, и в Руската федерация, и в Украйна живее един народ, който в момента е разделен. „В Украйна неизбежно ще настъпи време на преосмисляне на това, което се прави в момента. В крайна сметка нормалните отношения между нашите страни със сигурност ще се възстановят“, убеден е Патрушев.