Патрушев: САЩ устроиха държавния преврат в Украйна за 5 млрд. долара

САЩ са истинските инициатори на държавния преврат в Украйна и са похарчили за това 5 милиарда долара. Това заяви секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев в интервю за в. „Коммерсант“, предаде телевизия „Звезда“.

„Смяната на властта (в Украйна) даде импулса на тези събития, които станаха там. Кери има такава помощничка – Нюланд, която даде гласност на това, как САЩ са изхарчили сумата от 5 милиарда долара, за да могат да организират тези събития“, каза Патрушев.

„При това самите САЩ са инициатори на конфликта в Украйна… Те инициираха тези събития. В едно от неотдавнашните си интервюта Барак Обама го призна“, каза още той.

Основната цел на САЩ при разпалването на конфликта в Украйна, според Патрушев, е дестабилизиране на обстановката в Русия. „Те много биха искали Русия да я няма изобщо. Като страна“.

„Ние разполагаме с огромни богатства, – поясни той. – А американците смятат, че ние ги притежаваме незаконно и незаслужено, защото според тях, не ги използваме както трябва“. Секретарят на Съвета за сигурност на РФ припомни във връзка с това думите на бившия държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт, според която, на Русия не принадлежат нито Далечния Изток, нито Сибир.

„САЩ се стремят да доминират в света. Тази цел присъства в доктрините им. И докато успяват да го правят – доминират, независимо от факта, че света се променя“, констатира Патрушев.