Патрушев: В близост да границите на Русия се създават огнища на военно напрежение

Секретарят на Съвета за сигурност на РФ Николай Патрушев обвини Запада в създаването на „огнища на напрежение“ в близост до руските граници по пътя на поставянето на власт в постъветското пространство на „антируски режими“.

По време на лекцията си в Санкт-Петербургския държавен морски технически университет, Петрушев посочи, че САЩ и НАТО усилват военното си присъствие край границите на Русия.

„Болшинството от водещите страни от Запада модернизират арсеналите си. Значителни средства се влагат в разработването на перспективно оръжие с технологии от ново поколение. Нараства настъпателният потенциал на обединените въоръжени сили на Северноатлантическия алианс. На териториите на съседните с Русия европейски държави се увеличава военното присъствие на САЩ и НАТО“, заяви Патрушев, цитиран от „Интерфакс“.

„В близост до границите ни се създават огнища на военно напрежение. Не престават опитите за поставяне на власт в държавите от постъветското пространство на антируски политически режими“, каза той.

Патрушев също така счита, че страните от Запада „се опитват да попречат на развитието на Русия чрез ограничаването на участията на чужди компании в съвместните икономически проекти“. Сред опитите да се попречи на развитието на руската икономика Патрушев назова проблемите с реализацията на проектите за газопроводите „Северен поток“ и „Южен поток“, както и оспорването на правото за разработване на арктическия шелф.

В края на юни в интервю за „Коммерсантъ“ Патрушев заяви, че американците „много биха искали Русия изобщо да не съществува като страна“. Според секретаря на Съвета за сигурност, въпреки че САЩ „заявяват своята заинтересованост в осигуряването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, всъщност ги „интересува Русия“.

Патрушев счита, че целта на западните санкции е смяната на ръководството на Русия.