Патриарх Неофит се срещна с българския посланик в Москва

Патриарх Неофит изрази пред българския посланик в Русия тревогата си от недостига на средства за строежа на храм в руската столица, посветен на св. Киприан, който е с български корени, съобщиха от Светия синод, предаде news.bg.

При днешната среща на патриарха на  Българската православна църква с  посланик Бойко Коцев бяха обсъдени  въпроси от двустранното сътрудничество между България и Русия, както и между  православните църкви на двете страни.

Посланик Коцев запозна патриарх Неофит с различни инициативи на Българското посолство в Москва във връзка с1150 години от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на самостойната Българска православна църква.

По време на срещата патриарх Неофит се информира за хода настроежа на храм „Св. Киприан“ в Москва и изрази загриженост за това кога ще бъде завършен проектът принедостига на средства за реализацията му.

Патриарх Неофит лично освети основния камък на бъдещия храм на 25 юли 2013 г., по време на официалното си посещение в Москва.

Св. Киприан Киевски и Московски – българин по произход, е забележителен йерарх със значимо място в историята на Руската православна църква, успял да обедини в духовно отношение руските земи и да издигне авторитета на Московското княжество.