Патриарх Неофит се е срещнал с руския главен прокурор Юрий Чайка

Прокуратурата и Светият синод съобщиха, че българският патриарх Неофит се е срещнал с руския главен прокурор Юрий Чайка.

По-рано днес обвинителят е имал среща и с премиера Бойко Борисов.

Чайка е на двудневно посещение у нас, като домакин е държавното обвинение.

Те са и единственият източник на информация за програмата на главния прокурор. Срещата с патриарх Неофит е първата, за която има информация и от приемащата страна – Светия синод.

На срещата с Неофит са присъствали и архимандрит Филипп, настоятел на Патриаршеското представителство в София, представител на Московската патриаршия и на цяла Русия към българския патриарх, главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Ася Петрова и Н.Пр. Анатолий Макаров.

В съобщението на държавното обвинение е цитиран Чайка, който казва, че „вярата и православието са изключително важен спояващ елемент между хората в обществото и православните народи“.

Българският патриарх е подарил на руския си гост книгата „Летопис на Българската православна църква“ и диск с песнопения в изпълнение на самия патриарх.

В съобщението на Светия синод главният прокурор е цитиран със същите думи и се казва, че посещението на Чайка в Патриаршеския дом е било „израз на дълбокото му уважение към главата на Българската православна църква“.

„В хода на разговора двете страни споделиха задоволството си от възраждането, което бележи в последните години вярата и православната църква в Русия и България“, пише още в съобщението на духовенството.

източник:Dnevnik.bg