Патриарх Кирил се помоли за мир

Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил освети нов храм «Св. Александър Невски» и се помоли за мир в цял свят, прераде ТАСС.

След като отслужи Светата Литургия, главата на Руската Православна Църква отбеляза, че не случайно този храм, който стои на западната граница на Русия, ще носи името на Свети Александър Невски.

„Свети благоверен княз Александър Невски е направил всичко възможно за да не позволи на нито едно нашествие от страна на Запада да завърши с победа”, подчерта руският патриарх. Той припомни, че именно княз Александър Невски е отблъснал нашествията на Запада, че „е разгромил враговете и спрял онова, което се възприемало в съзнанието на много хора от западните страни като кръстоносен поход”.

„Паметта за Св. Александър Невски живее в съзнанието на руския народ и по някакъв особен начин тя бе най-силна и осезаема през годините на Втората Световна война, а след това и в края на XX век и началото на XXI век, когато много руснаци са разбрали, че княз Александър Невски, не е просто герой, не е само велик владетел, а е името и символа на Русия. Защото целият му живот е бил изпълнен със страдания, радост, скръб несъезмерима, победи духовни и земни”, отбеляза още Патриарх Кирил.

„Тук ще се молим още по-специално Свети Александър Невски да пази Русия от нападения, а също и за това – никога да няма война между Русия и Запада, за да не ни плаши никой с тази война, както и за това – никога да не ни свършат силите да стоим на стража за живота на нашия народ”, каза руският Патриарх.