Патриарх Кирил: Русия не може да бъде васал

Русия не може да бъде васал на други държави. Заради запазването на своя суверенитет и своята цивилизационна идентичност тя трябва да развива отбранителните технологии, без да забравя за духовността, заяви Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, съобщи РИА Новости.

По време на посещението си в Далечния изток, главата на Руската Православна Църква (РПЦ) посети във вторник авиационния завод „Гагарин” на холдинга „Сухой” в Комсомолск на Амур, където се произвеждат световно известните изтребители Су и друга военно-промишлена продукция.

„Русия не може да бъде васал. Защото Русия не само е държава, а цяла цивилизация, хилядолетна история, смес на много култури, тя е огромна сила, в това число и духовна. Защото е исторически път и историческа традиция. За да можем да строим суверенно нашия живот ние трябва да имаме възможност (при необходимост) да защитим нашето Отечество”, каза Патриарх Кирил в обръщението си към хиляди служители на завода.

По думите на руския патриарх, продукцията на „Сухой” е една от най-добрите в света и това „знаят всички – както наши приятели, така и наши партньори”.

„С този завод е свързана нашата безопасност, а значи и нейния суверенитет, нашата свобода без каквито и да било влияния отвън, изхождайки от собственото си разбиране за благото на народа в строежа на вътрешната и външната ни политика. Малко са онези хора в света, които може да кажат такива думи, каквито казах аз сега. Защото често онези, които смятат себе си за суверенна държава, всъщност са васали на по-силните държави. Поради това, суверенитетът им често се ограничава с юридическо понятие, но не и политическа практика”, добави руският патриарх.

Той подчерта, че за защитата на Отечеството е необходимо да се развиват не само науката, инженерната мисъл и новите технологии, но и духовността, която лежи в основите на чувството за отговорност, доверие и дълг.

„Първоначално погледнато, какво би могъл да каже един свещеник, посещавайки завод, където се произвеждат военни самолети? Но всъщност има какво да се каже. От състоянието на душата ни зависи, как ще работим и какви резултати ще постигнем. В XXI век ако ни липсва силна вяра, то ние ще се превърнем в бездушни роботи и ще разрушим човешката цивилизация… Колкото повече се развиват технологиите, толкова повече ни е нужна духовността”, поясни главата на РПЦ.

Патриарх Кирил дари на авиационния завод икона на Преп. Сергий Радонежки, а ръководителите на „Сухой” от своя страна подариха на руския патриарх макет на последен модел изтребители Су-35.