Патриарх Кирил: Разделението на украинския народ може да доведе до неговата гибел

Московският патриарх и на цяла Русия Кирил счита, че междуособиците в Украйна могат да станат причина за гибелта не само на държавата, но и на народа.

„Това, което се случва днес в братска и близка до сърцето ми Украйна, е реално разделение на народа,- заяви предстоятелят на Руската православна църква в традиционното си интервю по случай Рождество пред телевизия „Россия-1“. – Сам Господ казва, че няма да устои това царство, което се разделя“.

Съвременните принципи на демократично устройство на обществото, според думите на патриарха, предполагат, че в името на хармонията в обществото е необходимо разбирателство. „Но когато в борбата за демокрацията една група от хора на практика лишава  от всякакви права друга група от хора, когато едно политическа доктрина, доказвайки правотата си, използва оръжие, това вече не е демокрация“, допълни руският патриарх.

Хората трябва да осъзнаят, че „дори, принадлежейки към различни групи, имащи различно отношение към историята и към настоящето, могат заедно да построят общ живот“, подчерта патриарх Кирил.

„Дай Боже, това разбиране да се вкорени в съзнанието на ръководителите на Украйна и на цялото украинско общество“, каза още той.