Патриарх Кирил призова руския народ да запази единството си в условията на днешния натиск

Трагичната ситуация, в която се намира днес Украйна, е свързана преди всичко с това, че украинският народ е изгубил общото разбиране на своята история. Това заяви Московският патриарх и на цяла Русия Кирил по време на заседание на Всемирния руски народен събор, основната тема на който е „Единството на историята, единството на Русия, единството на народа”.

„Народът, разделил се в разбирането на своята история, се превърна в неспособен да съхрани единството си. Единството и традицията като сила, предаваща в това число и ценностите, и културния код на нацията, са непременно условие за това, обществото да запази своята цялост и единство във всеки исторически период. Такова трагично разделение, което се случва тогава, когато хората изгубят общото разбиране на своята история, и което води до разкол и провокира граждански конфликти, ние наблюдаваме днес в Украйна”, подчерта патриарх Кирил.

Според него, разпадането на постсъветското пространство е свързан с това, че то „не е изработило устойчив ред, основан на взаимното разбиране и взаимното уважение на хората, принадлежащи  към различни култури и цивилизации”.

„Тези, които смятат себе си за победители в Студената война, внушават на всички останали, че определяният от тях път за развитие е правилния, дори повече, той е единственият възможен за човечеството. Доминирайки в глобалното пространство, те  налагат на света своите разбирания за икономиката и държавното устройство, стремят се към това да потиснат решимостта за отстояване на ценностите на идеала, различни от техните ценности и идеали, свързани с идеите за потребителското общество”, смята руският патриарх.

Именно затова руският народ днес трябва да пази най-вече историческото единство на Русия, подчерта още настоятелят на РПЦ. „Не бива нито за минута да забравяме, че това единство не може да бъде постигнато чрез сила. Негова надеждна основа, на първо  място, трябва да бъде духовната и нравствена общност на живеещите в страната хора. Единството на народа е неразривно свързано с единното разбиране на неговата обща история, с почитането на общите герои, увековечени от общи паметници, с общото честване на годишнините от победите и с обща печал за годишнините от трагедиите”, заяви патриархът.