Патриарх Кирил призова младежта да помни историята и да не се надява на „външни сили“

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил призова младежта да помни уроците на руската история и да гради благополучието на Руската държава без да се надява на „външни сили“ и помощ от Запада, съобщи „Патриархия. Ру“.

Във вторник руската православна църква почете Казанската икона на Божията Майка, образът, който през 1612 г. се е намирал сред народното опълчение, освободило Москва от полските нашественици благодарение на застъпничеството на Божията майка.

Предстоятелят на руската църква се помоли на този ден в литургия в Успенския катедрален храм в г. Иваново, след което се обърна към вярващите с архипастирско слово.

Той припомни, че след дългия период на междуособици и борба с татаро-монголските завоеватели, Рус през XV-XVI в. е „започнала да укрепва границите си, да се разширява и да придобива очертанията на евразийска държава“ – започнал е „процесът на обединение на руските земи“. Обаче, добавя предстоятелят, изминало малко време и всичко се променило.

„Полските завоеватели преминали през почти цяла Русия неслучайно, не защото не им давали отпор. А много хора смятали тогава за правилно да направят избор в полза на чуждия господар, който ще дойде от Запада, който ще донесе висока култура, изразявайки се с модерни думи, – нови технологии, нов начин на живот, нов ред, – и много хора склонили глави пред тази сила и не се съпротивлявали“, каза патриархът. По неговите думи, в същото време за много хора, включително и да представителите на духовенството, „се смесили истината с лъжата, отечеството и свободата – с робството и зависимостта“, в резултат на което страната се оказала на края на пропастта.

„От историята може да се научи много, и ако хората не я познават, те могат отново и отново да повтарят грешките си – грешките на народа си, на своите предшественици <…> За да не се случи повече никога това с нас, за да не може никой вече да ни замае главата, да ни изкуши с посочването на някакви външни сили, които уж могат да донесат свобода, прогрес и богатство, – не бива още веднъж да се поддаваме на подобни изкушения“, предупреди руският патриарх.

Той призна, че голяма част от подрастващото поколение нямат понятие за трудните 90-те години, за страданията на народа във Великата Отечествена война, да не говорим за по-ранна история. „В тази история е имало много тежки, трудни моменти, но от цялата тази историческа драма на народа и страната може да се направи един извод: когато ние сме се държали здраво за вярата си, когато движени от християнската любов сме я простирали към своя народ и към своето отечество, когато сме умеели да бъдем снизходителни един към друг заради слабостите, не сме стъпвали в междуособици и едновременно с това сме се обединявали при приближаването на външния противник – именно тогава ние сме били непобедими“, подчерта Негово Светейшество.