Патриарх Кирил призова младежта да защитава по-активно християнските ценности на руския народ

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил прие участие в  I Международен конгрес на православната младеж в Москва, където призова за по-активна защита на християнските ценности.

Предстоятелят на Руската православна църква определи трите основни проблема на съвременното общество:

„Можем да назовем три проблема: първият – това е информацията и нейното влияние, вторият – стремежът към удоволствията, и третият – стремежът към комфорта. Това са нещата, които характеризират така нареченото потребителско общество. Тези три фактора определят днес профила на съвременното общество и нерядко, на съвременния млад човек”.

„Когато говорим за комфорта, то става дума не за предметите, а за мирогледа”, подчерта патриархът.

„Съществува такова понятие – днес всички знаят английски, затова на английски ще го кажа, защото то се превърна в нещо като международен сленг – relax and enjoy – отпусни се и се наслаждавай. За постигането на това състояние на отпуснатост се полагат огромни усилия – та нали затова са нужни пари. И когато парите се появят, за какво да ги похарчи човек? За постигането на най-важните за него цели. А ако основната му цел е комфортът, то той ще харчи парите си за това”, отбеляза предстоятелят на Руската православна църква като възкликна: „Как всичко това влиза в невероятно противоречие с християнското послание: Който не носи своя кръст и не върви след Мене, не може да бъде достоен за Мен (Лука 14:27)! А как звучи „не се напрягай”! Забрави за християнството!”.

Патриархът сравни пътя на християнина с изкачването на алпинист: „Какво се случва с човек, който се изкачва нагоре към върха на планината? Той напряга силите си и извършва подвиг над самия себе си, а понякога извършва и подвиг, спасявайки ближния си. Същото е и с носенето на кръста: без подвиг не може да бъде постигнато съвършенство, без носенето на кръста, не може са бъдеш съвършен”.

„Избягвайте всяка пропаганда, когато тя ви казва, че relax and enjoy е пътят към съвършенството. Това е пътят към деградацията, и то не само на личността, но и на човешката цивилизация”, подчерта патриархът.

Една от участничките в срещата обърна вниманието на патриарх Кирил на това, че в Новосибирск, както и в други градове в Русия в последно време са били отменени редица концерти „на сатанински и езически музикални групи”, заради недоволството на обществото.

В отговор на въпроса на момичето, патриархът подчерта, че християните трябва да прибягват до протести, когато това е необходимо, когато е нужно да защитят духовните си ценности.

Патриархът припомни, че след инцидента с участието на Pussy Riot „над 100 хиляди души излязоха на протест пред храма на Христа Спасител без плакати, с икони, и се молеха на Бога да не допусне гибелта на нашето Отечество от оскверняване, и това бе шок за много хора”, каза патриархът.

„Нашият народ има правото да се съпротивлява на това, което му е наложено с цел да разруши духовната му същност, да подкопае ценностите, които са скъпи за него. Ние имаме право на мирни протести. Не е нужно да сме екстремисти, защото използването на каквито и да било екстремистки средства е в разрез с християнския морал; но протестът в рамките на закона, мобилизацията на общественото мнение и разяснителната работа – това е нещото, от което се нуждаем днес”, каза патриархът.

„Ако не се защитаваме по такъв начин, ще бъде късно и ще се хванем за главата тогава, когото започнат да се случват неприятни събития в нашата страна и сред нашия народ”, допълни той.