Патриарх Кирил призова Държавната дума да се противопостави на „алтернативната нравственост“

На дневен ред пред руския парламент стои задачата за противопоставяне на господстващата в света идея за пълна свобода на избор на нравствени ориентири. Това заяви патриарх Московски и на цяла Русия Кирил пред Държавната дума, цитира ТАСС.

В някои нови норми на съвременния свят, които наричат „постхристиянски“, според руския патриарх, има „опит за подлагане на преразглеждане на заложените от Бог в човека норми за морал. Това изправя пред голяма опасност цялото човечество, защото в резултат на това границата между доброто и злото се размива, а понятието за справедливост се интерпретира в съответствие с господстващите в момента философски и политически устои“, добави той.

„Често тези философски възгледи по темата за свободата изригват в областта на правото, внасяйки вътрешно напрежение в законодателството, влияейки пагубно на нравствеността“, отбеляза руският патриарх.

„Примерите са известни: легализацията на еднополови съюзи, узаконяването на евтаназията, въвеждането в обществения живот на отделни елементи на правосъдието. За съжаление тези идеи се пропагандират и налагат на Русия. В голяма степен способността на нашата страна да устои пред лицето на съвременните псевдоценности, разрушителни за личността и човешката цивилизация като цяло, зависи от активната позиция на руските депутати. Всички тези юридически подкрепени новели, противоречащи не само на моралните ценности, но и на човешкия здрав разум и инстинкт за самосъхранение все по-повече се разпространява в някои държави“, заяви Патриарх Кирил.

„Идеята за абсолютния ценностен приоритет за свободата на избора и отказа от приоритета на нравствената норма, се превърнаха за западната цивилизация в своеобразна бомба със закъснител“, поясни патриарх Кирил, припомняйки, че нашите предци вече са преживявали эпохата на „абсолютизацията на свободата на избор в разрив с нравствените установки“ и знаят, към какво води това. Такова общество се превръща в нежизненоспособно“, каза руският патриарх.

„Законодателната политика в областта на семейството, майчинството и детето трябва да защитава правата на родителите и децата в съответствие с традиционните морални ценностни. Като държавата може да се намесва във вътрешния живот на семейството само в крайни случаи, в които физическото и моралното здраве на детето се намира в доказана опасност“, заяви Патриарх Кирил.