Патриарх Кирил: Православната църква запазва единството

Православната църква запазва единството в света, но пропастта между някои християнски организации се увеличава, заяви руският Патриарх Кирил в деня на Тържеството на Православието (първата неделя от Великият пост) в храма  „Христос Спасител”, предаде ТАСС.

„По милост Божия, Църквата запазва единството. И днес изразителите на това единство са 15 автокефални православни църкви”, заяви Патриарх Кирил след богослужението.

В неделя в храма „Христос Спасител” в Москва на тържествено богослужение присъстваха посланици от редица държави, чиито население основно изповядва православна вяра, а също и представители на различни православни Църкви от цял свят.

Патриарх Кирил отбеляза, че днес много персони говорят за Бог, но думите на някои от тях не толкова помагат на хората да се доближат до Господ, колкото поставят нови прегради за още по-голямо разделение в световното християнство”.

Отношенията на православната Църква с някои протестански деноминации усложняват признаването от последните на еднополови бракове и женско свещеничество.

„Пропастта, особено сред някои религиозни организации и по отношение към някои религиозни групи се увеличава трагично. И колкото и да се опитват онези, които образуват тази пропаст, да се позовават на някакви съвременни философски възгледи, на някоя си съвременна антропология, на някакви нови стандарти на мисли и философска мода – те не могат да скрият с всичко това разрушителните си деяния, насочени към  отблъскване на хората от Бога, от Неговите заповеди, от Неговия свят”, заяви Патриарх Кирил.

Той призова вярващите към развитие на дълбок духовен опит, към праведен живот, „непротоколно” участие в богослуженията, към самоанализ, покаяние и  молитва за съвременната Църква, която „се сблъсква с огромни предизвикателства” .