Патриарх Кирил поздрави руснаците с Деня на народното единство и се помоли за мир в Украйна

На 4 октомври Русия отбеляза Деня на народното единство. Празничния ден в Москва започна в Катедралата на Успение Богородично в Кремъл, предаде РИА Новости.

По традиция руският патриарх отслужи празнична Литургия в чест на Казанската икона на Богородица. Главата на Руската Православна Църква се помоли за благополучието на цялата историческа Русия (Беларус, Русия и Украйна). Също така, Патриарх Кирил се помоли за мира в Украйна. „Господ бе милостив към Русия, като ни спаси от ужасно чуждо владичество и от *Смутното време. Смутът започва тогава, когато хората започват да мислят само за себе си и своите интереси”, подчерта в словото си Патриарх Кирил.

Президентът на Русия Владимир Путин в Деня на народното единство по традиция положи цветя на паметника на водачите на народното опълчение – Кузма Минин и Дмитрий Пожарски на Червения площад. В церемонията пред Покровския събор са взели участие и представители на главните религиозни концесии и младежки организации, предаде тв канал „Россия 24”.

След това руският президент заедно с Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил пристигнали на Манеж за откриването на интерактивната изложба „Моя история. Рюриковичи” – мащабна интерактивна експозиция, посветена на историята на Древна Русия и създаването на руската държава.

На Тверской площад в Москва се проведе една от най-мащабните акции „Ние сме единни”. В шествието взеха участие представители на всички парламентарни партии, на движение Всеруски народен фронт, а също и известни дейци на науката, културата и благотворители.

„Ние сме единни, това е главната ни цел. Ние сме един народ и искаме да живеем в нашата голяма, красива и свободна държава. Ние искаме децата ни да растат под мирно небе и да получават добро образование, а на хората да им бъде осигурена спокойна и радостна старост. Искаме да се развива нашата наука, както се е развивала досега десетилетия. Ние искаме страната ни да бъде силна и никой да не мисли, че може да ни сломи”, каза още един от инициаторите и организаторите на акцията известен руски хирург и директор на научен център за сърдечно-съдова хирургия „Бакулев” Лео Бокерия.

Във вторник в цяла Русия се проведоха празнични мероприятия, концерти и народни празненства.

Денят на народното единство в Русия се отбелязва ежегодно на 4 ноември от 2005 година. Празничната дата се появява в памет за събитията от 1612 година, когато народното опълчение водено от Кузма Минин и Дмитрий Пожарский освобождава Москва от полски нашественици. Този празник е свързан исторически с края на Смутното време в Русия през XVII век.

*Смутно време е условно обозначен период от историята на Русия между 1598 и 1613 г. Терминът е въведен в руската историография. Той е белязан от краткотрайното управление на цар Борис Годунов, природни бедствия, полско-шведска интервенция в руските земи, в съчетание с тежка институционална политическа, икономическа и социална криза в Руското царство.

Края на т.нар. смутно време слага Земският събор през 1613 г., който дава царската власт на династията Романови.