Патриарх Кирил: Под ударите на украинската артилерия се рушат православни храмове

Православието в Украйна преживява най-тежкия си период в новата история, но въпреки това  успява  да съхрани влиянието си в обществото и миротворческия си потенциал. Това заяви Московският и на цяла Русия патриарх Кирил по време на среща с предстоятеля на Православната църква в Америка митрополит Тихон, който в момента е на посещение в Русия.

„Може да се каже, че нашата църква преживява най-трудният си период в новата история“, каза патриархът. Той е крайно обезпокоен от „положението на нашето паство в Източна Украйна, където в момента цари истинска хуманитарна катастрофа. „По редица причини хората на Запад не знаят какво се случва там в действителност“, отбеляза още патриархът.

Предстоятелят на руската Църква разказа, че „украинската власт напълно е блокирала този район“. „Ликвидирани са всички украински банки, хората нямат пари, не могат да получат нито пенсиите си, нито заплатите си, нито хранителни продукти и най-необходимото в магазините, а всеки ден много хора загиват в резултат от артилерийския обстрел“. Патриархът напомни също, че под ударите на украинската артилерия се рушат православни храмове, а в Централна и Западна Украйна разколниците, възползвали се от политическата ситуация, превземат със сила православните  храмове.

Според патриарх Кирил, въпреки изпитанията и трудностите, „за разлика от другите религиозни групи в Украйна нашата Църква разбира, че пред лицето на този конфликт тя има само една позиция – да бъде миротворческа сила“.

„Украинската църква пози своята сили, и заедно с това и способността си да оказва влияние на украинското общество“, подчерта той. „Ние избягваме каквото и да било политическо ангажиране и едностранна подкрепа на едната или другата страна в конфликта“, добави още той.

На свой ред митрополит Тихон си спомни как преди година е посетил Москва, Киев и Минск по случай отбелязването на 1025-годишнината от Покръстването на Русия и е общувал с християни от цял свят. Той отбеляза, че службата на православните Църкви играе особена роля там, „където хората са подлагани на преследвания или са предизвиквани от светската култура“.

„В храмовете в САЩ постоянно се отправят молитви за страдащите хора в Украйна, в Косово и във всички места, където хората страдат заради вярата си“, каза митрополит Тихон.