Патриарх Кирил отчете приноса на руските ВКС за християните в Сирия

Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил благодари на руското външно министерство и органите на властта за защитата на сирийците и отбеляза, че международната общност все още не обръща внимание на преследването на християните в някои части на света, особено в Африка, предаде РИА „Новости“ ,цитиран от Руски дневник

„Руската операция (в Сирия – бел. РИА „Новости“) за борба с тероризма даде надежда на християните. Главите на близкоизточните църкви неведнъж публично потвърдиха и пожелаха Русия да се застъпи за християните в Сирия и Ирак. В резултат на операцията, в която участваха руските Въздушно-космически сили(ВКС), бяха освободени територии с предимно християнско население, хората просто бяха защитени от гибел“, каза патриархът по време на прием в руското МВнР.

Според него Руската православна църка продължава да подкрепя Антиохийската църква, в историческата основа на която се намира Дамаск. „Включително и материално, като подпомага организацията на хуманитарни конвои“, отбеляза първойерархът.

Същевременно патриарх Кирил обърна внимание на положението на християните в Африка, където от дълги години продължават сблъсъците между вярващите от Александрийската църква и мюсюлманското население. „В Нигерия са отделени цели населени места с християни, а стотици храмове са опожарени. Но светът мълчи, сякаш нищо не се случва“, подчерта църковният предстоятел. Според него правителствата на Судан, Мианмар и Пакистан поощряват преследването на християните в техните страни.