Патриарх Кирил отново призова Порошенко да спре кръвопролитията

Патриархът на Москва и на цяла Русия Кирил поздрави президента Петро Порошенко за Деня на независимостта на Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.

В речта си, руският патриарх призова украинския президент да направи всичко възможно за скорошно прекратяване на кръвопролитията в югоизточна Украйна.

По думите на патриарха, именно Украйна е наследничка и пазителка на заветите на владетеля, покръстил Русия – княз Владимир.

„Именно затова нейният народ трябва да бъде пример за благочестив живот пред света“, смята той.

„Днес украинският народ преживява може би един от най-трудните периоди в историята на Украйна. Общото число на убитите и ранените от кръвопролитията надминава хиляди. Особено тежко е да се гледа, как страдат деца, жени, възрастни хора, станали заложници на човешки амбиции и жертви на конфликти. Отново и отново, призовавам Вас заради благото на цялото население на Украйна, да бъде направено всичко възможно за да се спрат кръвопролитията. Убеден съм, че страната в момента най-много има нужда от мир и гражданско съгласие, обединение около християнските ценности и общонационален диалог, чрез който хора с различни възгледи и убеждения да могат реално да участват в съдбата на страната си”, заяви в посланието си към Порошенко Патриарх Кирил.

В заключение, патриарх Кирил изрази надежда, че Украйна скоро ще се превърне в просперираща страна.

Напомняме, в събота по време на вечерна служба снаряд разруши православен храм в град Кировское (Донецка област). В резултат на артилерийски обстрел, в църквата са загинали трима души, а 6 бяха ранени.

През последната седмица под артилерийски обстрел са били подложени подворието на женския манастир в с. Красное до Луганск и околностите на Касперовския манастир до Иловайск, където мирни граждани са намерили укритие.

Експертите от Руския Институт за Стратегически Изследвания (РИСИ), са публикували статистика основана на информация от руски и украински медии за 62 случая на нападения на свещеници и църкви на Украинската Православна Църква на Московската Патриаршия.