Патриарх Кирил освети извора на р. Днепър и паметник на княз Владимир

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил освети извора на р. Днепър в Сичевски район в Смоленска област, съобщи РИА Новости.

Реката, в чиито води през 988 г. княз Владимир е покръстил Рус, предстоятелят на Руската православна църква нарече „източник на цивилизационния път“ на държавата. Той също така подчерта, че великата река навремето е била главния път, съединяващ Рус с Византия, Скандинавия и Европа.

извор на р. Днепър

Предстоятелят на Руската църква освети и храма „Св. Владимир“ във Владимирския манастир, разположен до р. Днепър, а в неделя, след Божествена Литургия откри и освети паметник на светия равноапостолен княз Владимир на крайбрежната улица в Смоленск.

Той се обърна към събралите се, като припомни, че руснаци, беларуси и украинци, чиито земи в продължение на хиляди години съединява Днепър, са едно семейство, народи с общ генетичен код, които трябва отново да осъзнаят това и да не допускат кръвопролития.

Четириметровата бронзова фигура на княз Владимир, произведение на известния смоленски скулптор Валерий Гращенков, е обърната с лице към реката. Лявата ръка притиска към гърдите кръст с лика на Христа, а дясната сочи Днепър, в чиито води се е състояло тайнството на покръстването на жителите на Смоленск през 990 г.

паметник на кн. Владимир