Патриарх Кирил: Използването на сила е политически радикализъм

Патриарх Кирил обвинява за смъртта на хората в югоизточна Украйна онези, които вместо диалог използват насилие

Източник: пресслужбата на РПЦ

Патриарх Кирил смята отговорни за трагичните събития в Донецка област и Одеса (югоизточна Украйна) онези, които обявиха война на собствения си народ.

„Отговорността за случващото се в югоизточна Украйна пада главно върху онези, които вместо диалог, прибягват към насилие. Особено тревожи използването в гражданския конфликт тежка военна бойна техника. Причина за използване на сила  е придържане към политически радикализъм, непризнаване на гражданската позиция и нейното изразяване”, се казва в съобщението на руския Патриарх, публикувано на официалния сайт на Руската Православна Църква (РПЦ).

Според Негово Светейшество Патриарх  Кирил в условията на съвременна Украйна  не може да се обявява само една единствена възможна и общоангажираща политическа позиция. Патриархът е убеден, че опитите за налагане на една гледна точка със сила, трябва да бъдат забравени веднъж завинаги.

„Призовавам всички страни да се въздържат от употреба на оръжие и да решават всички въпроси с диалог. В краткосрочна перспектива Украйна има нужда от примирие, а в дългосрочна – траен и неотменим мир”, отбеляза Патриархът. Той смята, че Украйна може да се изцели и да тръгне по пътя на съзиданието и да създаде достойни условия за живот на своите граждани.

„Докато все още има възможност е необходимо хората в Украйна да чуят един друг и да се постараят не само да разрешат днешните противоречия, но и да обновят своята принадлежност и вярност към християнските духовни и морални ценности, които са сформирали някога украинския народ и го обогатили с мъдрост и правдолюбие”, смята Патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. Той е категоричен, че именно тези ценности могат да помогнат днес в намирането на пътя към мира и справедливостта, „без които е немислимо достойно бъдеще на една държава”.

Патриарх Кирил призна, че днес сърцето му е „с Украйна, с всеки неин син и дъщеря, преживяващи болка, скръб, негодуване и отчаяние”. Той се моли за упокой на всички загинали в кръвопролитията, за спасението на животите на пострадалите и за бързо възстановяване на ранените.