Патриарх Кирил замина за Латинска Америка, където ще се срещне с папата

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил в четвъртък замина на посещение в Куба, където ще се срещне с главата на римокатолическата църква Папа Франциск, съобщи кореспондент на РИА Новости.

Патриарх Кирил ще остане в Куба до 14 февруари. Пътуването е част от първата му обиколка из страни от Латинска Америка, която ще продължи до 22 февруари. Освен Куба, по време на обиколката патриархът ще посети Бразилия, Чили и Парагвай.

Според информация на епархията по време на визитата си на Острова на Свободата предстоятелят на Руската православна църква ще се срещне с председателя на Държавния съвет на Куба Раул Кастро, както и с лидера на кубинския народ Фидел Кастро.

В петък, 12 февруари, на летище „Хосе Марти“ в Хавана ще се проведе историческа среща – ще се срещнат за първи път предстоятелят на Руската православна църква и главата на римокатолическата църква. По време на срещата Папата и Патриархът ще подпишат декларация за единството на двете християнски църкви.

Това е първата визита на патриарх Кирил в Латинска Америка в качеството му на предстоятел на руската православна църква, припомня РИА Новости. Той е посещавал континента през 2008 г. в рамките на Дните на Русия в Латинска Америка, но тогава е заемал длъжността митрополит Смоленски и Калининградски и ръководител на отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия.