Патриарх Кирил е против електронните идентификатори за самоличност

Законопроекта за основния документ за самоличност ще бъде преразгледан в съответствие с  общественото мнение и позицията на Руската Православна Църква (РПЦ), заявиха от администрацията на президента на Русия, съобщи «Православие.ру».

По-рано Патриарх Кирил в отговор на масови обръщения на граждани, призова президента Путин да осигури на хората право да използват традиционни документи за самоличност и методи за отчитане на хартия, а също да предостави юридически гаранции за съществуване, оборудване и финансиране на традиционната система за отчитане. От правния отдел на президента на Русия Лариса Бръчева, увери руския Патриарх, че всяка форма за принуда на хората да използват електронни идентификатори за самоличност, автоматизирано събиране на данни, обработка и запис на лични данни и лична поверителна информация, са недопустими. Въпреки това, както е посочено в писмото, „като се има предвид, че в Русия, както и навсякъде по света активно се развиват информационните технологии, най-важните задачи днес са свързани с подобряването на качеството на живот на гражданите, създаване на условия за удобно използване на предоставените от държавните служби услуги.“

„Изглежда неуместно да бъдат изцяло отказани документи от ново поколение, съдържащи информация на електронни носители. Изглежда, че в отговор на това ще трябва да се намери балансиран и диференциран подход. В същото време гражданите на Руската федерация да имат право да избират, дали да получат документи за самоличност под формата на електронни карти или на хартиен носител, с помощта на електронни носители или без тях“, подчерта Л. Бръчева..