Патриарх Кирил е един от десетте личности, на които руският народ има доверие

Името на Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил отново влезе в списъка с имената на руски политици, към които руските граждани имат най-голямо доверие, съобщиха на «Интерфакс» социолози от «Левада-Център» за социологически проучвания.

На първо място е името на руския президент Владимир Путин, за който гласуваха 82% от руските граждани. На второ и трето място са министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу и премиерът Дмитрий Медведев.

Струва си да отбележим, че Светейшият патриарх е единственият  руски обществен деец в този списък, който не е политик или чиновник, но в думите му се вслушва не само Църквата, но и цялото общество  като цяло.

В един от най-важните православни празници в Русия – денят на Светата Троица, който страната отбеляза в неделя, предстоятелят на Руската Православна Църква по традиция се помоли в духовния център на Русия  –  Троице-Сергиевата лавра.

«Днес ние празнуваме деня на раждането на Христовата Църква, великото тайнство на съединението на божественото и човешкото», каза патриарх Кирил, в словото си към хилядите поклонници след Божествената литургия.

Главата на РПЦ подчерта, че това събитие «по-свое значение е съпоставимо с въплъщението на Божия Син, съпоставимо със сътворението на света».

«Светият Дух се спуснал върху апостолите, което е акт на божествено одухотворение на учениците на Христа Спасителя, но и не само на тях. Светият Дух снизходи също така и върху всеки, който се е присъединил към тази апостолска общност. А всички онези, които заедно с апостолите се състоят в тази общност ние наричаме Църква», припомни патриарх Кирил.

«Светият Дух не одобрява човешкия грях, който в това число съществува и във видимата, човешката част на Църквата, но Светият Дух прощава тези грехове чрез искрено покаяние и запълва нашите немощни човешки съдове със своята божествена сила», каза в заключение руският патриарх и поздрави руския народ с празника.